Diaconie van de Protestantse Gem. Apeldoorn KvK nr. 76441709, Bankrekening: NL25 RABO 03734 10 999

Klimaatpelgrimstocht

              Klimaatbrieven                                                                        

 

Van 30 september tot en met 11 oktober 2021 lopen internationale pelgrims door Nederland om aandacht te vragen voor het klimaat.

De tocht startte in augustus in Polen en eindigt in november in Glasgow bij de 26e Wereldklimaatconferentie, waar de pelgrims een petitie aanbieden met een oproep om daadkrachtig te handelen zodat klimaatdoelen gehaald worden.

Vastenactie en GroeneKerken organiseren samen met plaatselijke kerken het Nederlandse deel van de pelgrimstocht ‘Gewoon gaan!’ Zo willen we aandacht vragen voor klimaatverandering en onze rol daarin. We merken hier in Nederland steeds meer de gevolgen van klimaatverandering, maar in ontwikkelingslanden is dit nog sterker. De armste mensen lijden als eersten onder de gevolgen van klimaatverandering.

Hoe kunt u meedoen

  • Onderteken de internationale klimaatpetitie, waarin regeringsleiders worden opgeroepen tot een rechtvaardig klimaatbeleid. De pelgrims zullen de petitie namens alle ondertekenaars aanbieden aan de voorzitter van de VN-Klimaattop.
  • Loop mee met een klimaatetappe. Kies één van de elf klimaatetappes tussen Enschede en IJmuiden. Op zondag 10 oktober sluiten we het Nederlandse deel af met een grote klimaatmars.
  • Verspreid bijgaand bericht over de klimaatpelgrimstocht onder de leden van uw geloofsgemeenschap, zodat wie dat wil een etappe kan meelopen en de petitie kan ondertekenen.

Activiteiten rondom ontvangst klimaatpelgrims in Apeldoorn

zondag 3 oktober:

  • Officiële ontvangst pelgrims

Op zondag 3 oktober lopen de pelgrims van Colmschate via Twello naar Apeldoorn. Als de pelgrims Apeldoorn binnenkomen, worden ze vergezeld door vuilprikkers van Zero Waste Apeldoorn, die het zwerfvuil langs de route opruimen.
De pelgrims worden officieel ontvangen door locoburgemeester D. Cziesso bij aankomst in het centrum van Apeldoorn (het plein voor de Groene Eyup Sultan moskee).
De stadsdichter van Apeldoorn, Herman Kattemölle zal een klimaatgedicht voordragen. Dit gedicht is beschikbaar op ansichtkaarten om uit te delen. U kunt kaarten ophalen tijdens de Open Kerk van Onze Lieve Vrouwekerk op zaterdagen van 13.00 tot 16.00 uur of mailen naar .
De pelgrims krijgen ’s avonds een warme maaltijd en drie kerken zorgen voor overnachting. Aanwezigheid bij de officiële ontvangst van de pelgrims is alleen op uitnodiging, vanwege corona-maatregelen.

maandag 4 oktober

  • Vervolg pelgrimstocht vanaf de Goede Herderkerk
    Maandagmorgen om 9 uur is er een kort meditatief moment bij de Goede Herderkerk, Asselsestraat 199, waarna de pelgrims hun tocht vervolgen. In de buitenlucht zijn belangstellenden welkom. De pelgrims lopen via Assel naar Voorthuizen.

Contact?
Voor vragen kunt u terecht bij diaconaal ondernemer van de Protestantse Diaconie, ds. Gertrudeke van der Maas,

Hartelijke groet vanuit de werkgroep,

Arda van Dulmen, Goede Herderkerk
Mariska Litjes, Emmaus – Franciscus en Clara parochie
Kees Posthumus, Oecumenische Basisgemeente
Gertrudeke van der Maas, Diaconie Protestantse Gemeente Apeldoorn

Links:
Informatie klimaatpelgrimstocht:
www.groenekerken.nl/klimaatpelgrimstocht
Informatie klimaatpetitie:
www.groenekerken.nl/klimaatpetitie
Onderteken de klimaatpetitie: https://www.groenekerken.nl/klimaatpetitie/tekenen/
Promofilm klimaatpelgrimstocht: https://youtu.be/y63vCdLQENg

                                       

 

Naar Activiteiten rondom duurzaamheid